Hospůdek přibývá, každý rok se situace mění. Některé zaniknou, nové vznikají. Máme však pár držáků, které fungují i mimo sezónu a kam rádi chodíme, protože je to tam pořád fajnový. Tady jsou naše tipy:
1. ČÍNA – vyjděte myší dírou okolo hotelu Vris na žílu s obchůdky. Po pár krocích narazíte vpravo na čínu Šang-hai. Všechno je tu dobré jako sen! Jedna porce jídla + jedna porce rýže uspokojí až 3 jedlíky, pozor na to :o) Čepují tu Burgasko, dělají obří šopskou salatu a já miluju jako dezert paniran banan.
2. U HOLEK – tradiční bulharská venkovní hospůdka pod pergolou v horní části náměstí. Mají nejlepší musaku a kavermu a taky brokolici se sýrem (zapečená jídla v misce). Uvidíte 3 propojené restaurace s podobným dřevěným nábytkem, tak ta u holek je úplně vpravo. Sedíte a máte krásný výhled na náměstí pod vámi.
3. TIME BAR – naše top restaurace na hlavní žíle. Vedou ji mladí Bulhaři a jejich capresse (rajčata s mozarelou a pestem) a čokoládové suflé (čoko buchtička s horkou čokoládou uvnitř) nemají chybu. Čepují Stelu a Staropramen. A dá se platit kartou, což v bg hospůdkáh zatím není pravidlem.
4. PALAČINKY U LILY – okýnko, kde dělají nejlepší palačinky a vafle do ruky. Jakoukoliv kombinaci. Sladkou, slanou, na co si vzpomenete. Nemá to chybu. Lily je na hlavní žíle hned u náměstí. Sednete si pak na náměstí na lavičku a pozorujete cvrkot. Jen bacha na racky, jednou nám v letu ukradl půlku vafle z ruky, potvora! :o)
5. AKVÁRIUM – hospůdka za rohem doprava (za grilovanýma kuřatama), když jdete z číny směrem na náměstí. Má venkovní sezení kryté průhlednými plachtami. Mají fajn denní menu a fungují celý rok.
6. HOTEL DIANA – milujeme to tady. Jejich snídaně jsou boží! Jajca na oči (volská oka) s jogurtem, nebo flákem šunky. Čerstvý džus. Ajran, ledový jogurt jako nápoj. Všechno je tu mňam a posezení na terase s výhledem na ulici. Najdete je vedle holek a naproti letnímu kinu.
7. RYBÍ BUFET – na promenádě nad přístavem, má bílou boudu a bílý nábytek. Dostanete tu čerstvé ryby a zlomek ceny, než ve vyhlášené rybí restauraci v přístavu. Bulhaři to tu milují a ti ví, co je dobré.
Ve městečku je nespočet hospůdek, stačí jen testovat. Většinou se platí v hotovosti, tu si můžete vybrat z bankomatu na náměstí vedle sámošky.
BULHARSKÝ JÍDELNÍ LÍSTEK A JAK MU ROZUMĚT:
SIRENE… balkánský sýr… KAŠKAVAL… žlutý sýr … KARTOFI… brambory…
KEBAPČETA… čevapčiči… PRŽOLA… kotleta… KJUFTE… karbanátek …
PILE… kuře… TELEŠKO MESO… hovězí maso… ŠNICEL… řízek…
SVINSKO MESO… vepřové… TOMAT… rajče… CAREVICA… kukuřice…
ORIZ… rýže… MIDI… mušle… MUSAKA… zapékané brambory…
CACA… maličké smažené rybky… PEČENE ČUŠKY… grilované papriky…
TAŠKEBAP… kousky telecího masa v rajčatové šťávě…
KYSLO MLJAKO… jogurt… ČUBRICA… tradiční bulharské koření…
TARATOR… studená jogurtová polévka s okurkou, koprem a oříšky….
BANIČKA… listové těsto s různými náplněmi, nejvíce s bílým sýrem…
ŠOPSKA SALATA… šopský salát… KRASTAVICI… okurky…
OVČARSKA SALATA… nejbohatší, vejce, olivy a tak
ČORBA… hustá polévka, různé typy: dršťková (škembe), fazolová (bob)…
BUTILKA… láhev… GAZIRANAJA VODA… perlivá voda…
NÁLIVNA BIRA… točené pivo… malé, velké… MALKO, GOLJAM…
SLADOLED… zmrzlina… DIŇA… meloun… PRASKOVI… broskve…
SMETKA… účet… PARY… peníze… KOLKO?… kolik?… MERSÍ… děkuji…
DOVIŽDANJA… nashledanou…